Living Arts

Creatieve therapie

CREATIEVE THERAPIE

Herken je dit?

Je wordt rustig van mooie muziek? Je wordt vrolijk van dansen? Je wordt geraakt door een prachtig schilderij? Dan heb je zelf al kunnen ervaren dat kunst en muziek een positieve uitwerking hebben op jouw gevoel.
Maar meer dan dat, hebben ze invloed op de hersengolven, de neurotransmitters, het autonome zenuwstelsel en de hormoonhuishouding van de mens. Zo heeft ook de trilling van de gebruikte kleuren en vormen door middel van creatieve therapie, een helende werking hebben op je lichaam en geest.
Geef door middel van creatieve therapie vorm geven aan je emoties en gedachten. Hiervoor hoef je niet kunstzinnig te zijn.

Wat is Creatieve therapie?

Creatieve therapie is een van de psychotherapeutische benaderingen waarbij met behulp van kleur en vorm uiting wordt gegeven aan onverwerkte ervaringen en emoties. Met behulp van creatieve therapie, maak je verbinding met dat deel van jezelf waar je deze onbewust ervaringen en emoties hebt opgeslagen. Door aandacht te schenken aan dat wat in ons onbewuste speelt, worden ingrijpende ervaringen, emoties, overtuigingen door het gebruik van kleur en vorm bewust gemaakt. Stress verandert in ontspanning en angst wordt vervangen door creativiteit en inspiratie. Kunst en muziek beïnvloeden de hersengolven en hebben effect op het autonome zenuwstelsel, de neurotransmitters en de hormoonhuishouding. Er zijn veel vormen van kunst, die allemaal hun eigen bijdrage kunnen leveren aan het zelfhelend vermogen van de mens. Iedere kunstvorm heeft een eigen trilling, wat een positieve uitwerking heeft op het energieveld van de mens. Hierbij kun je denken aan dans, zang, muziek en scheppende kunst.

Er is door wetenschappelijk onderzoek aangetoond, dat tekenen, schilderen, boetseren en muziek, veranderingen teweegbrengen in de houding van ons als mens. Sinds onze geboorte wordt de aandacht vooral gericht op de ontwikkeling van de linkerhersenhelft. Deze linkerhersenhelft heeft als functie het analytisch, abstract, logisch en verstandelijk denken. We kunnen hierbij denken aan schrijven, lezen en rekenen. Wat we leren wordt hier opgeslagen en uitgewerkt. In onze rechterhersenhelft vinden we o.a onze intuïtie, fantasie, en creatieve vermogens.
Als deze tegenstellingen met elkaar in balans worden gebracht, ontstaat er harmonie.

Creatieve therapie kan ondersteunend werken bij psychische en fysieke klachten.
Ik begeleid mensen in hun bewustwordingsproces.

Werkwijze

Vanuit een intakegesprek gaan we aan het werk met een hulpvraag. Er wordt een persoonlijk plan gemaakt, waarna je handvaten aangereikt krijgt, zodat er alle aandacht is voor het proces en de ontwikkeling die je als persoon nodig hebt. .
Natuurlijk heb je geen ervaring op creatief gebied nodig om helende kunst te ervaren. 
Het gaat niet om een resultaat, maar om de ontwikkeling en het helend aspect.

Er word gewerkt met verschillende technieken en materialen, zoals verf, krijt, inkt, potlood en ecoline, op diverse ondergronden als papier en doek.

Waarom en voor wie?

Creatieve therapie is een mooie methode om verbinding te maken met onverwerkte emoties en om inzicht te krijgen in informatie wat in ons onbewuste is opgeslagen.

Het helpt je om evenwicht te bieden aan het ratelende brein, de ratio en om terug te komen bij je oorspronkelijke zelf.

Voor jou als volwassene

Omdat Creatieve therapie ondersteunend werkt bij;

Bij Verlegenheid, Eenzaamheid
Verwerking, Stress, Burn-out
Relatieproblemen, Persoonlijke groei
Het gevoel vastgelopen te zijn (zingeving)

Voor jouw kind

Is jouw kind hooggevoelig?. (Hsp)
Is het angstig?
Heeft jouw kind hulp nodig bij het verwerkingsproces van verlies of scheiding?

Creatieve therapie is geen vervanging van medische zorg

 

error: Content is protected !!